img

Pyłek kwiatowy w wersji optymalnej dla człowieka – pierzga pszczela

Nie da się ukryć, że pyłek kwiatowy to produkt bardzo dobry dla zdrowia, ale niekoniecznie dla zdrowia człowieka. Jest on bowiem tak skonstruowany, że człowiek ma poważne problemy z dotarciem do najważniejszych części ziarenka pyłku. Nie jesteśmy po prostu przystosowani do zbierania pyłków z kwiatów i zdecydowanie lepiej robią to na przykład pszczoły.

Na szczęście jesteśmy istotami bardzo dobrze przygotowanymi do korzystania z pracy innych zwierząt, dzięki czemu możemy sięgać po pyłki odpowiednio przetworzone przez pszczoły. Produktem, który powinien nas zainteresować, jest pierzga pszczela.

Pierzga pszczela to po prostu pyłek, chociaż nie do końca pyłek tak po prostu. Kiedy pszczoły-robotnice zbierają pyłki kwiatowe, zwilżają je swoją śliną i przyklejają do odnóży. W ślinie znajdują się enzymy powodujące fermentacje pyłków, która zazwyczaj jest pierwszym krokiem do produkcji miodu. Nie zawsze jednak tak się dzieje. Część z pyłków robotnice zamykają w specjalnych komorach w ulu i zabezpieczają je przed dopływem powietrza, przez co zaczyna się fermentacja mlekowa. Kwas mlekowy rozpuszcza otoczki pyłku kwiatowego i dodatkowo służy jako naturalny konserwant niszczący wszelkie szkodliwe bakterie, dzięki czemu pierzga pszczela się praktycznie nie psuje i pozwala skutecznie wchłaniać wszystkie obecne w niej substancje organizmowi ludzkiemu.

Co znajdziemy w pierzdze?

Witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP.

Pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan.

Przyswajalna pierzga pszczela

Do tego dochodzi jeszcze fakt, iż pierzga pszczela w 12% składa się z łatwo przyswajalnego białka. W produktach pochodzenia roślinnego jest to wyjątkowo dobry wynik. Znajdziemy tutaj też aż 66% masy lipidów, co jest wynikiem po prostu porażającym. Co więcej, pierzga pszczela jest bogata w aminokwasy, czyli substancje, z których organizm buduje białka, ale też różne enzymy i neuroprzekaźniki oraz całą masę innych substancji.

Zastosowanie lecznicze

Zastosowanie lecznicze pierzgi jest bardzo szerokie. Od zawsze była to substancja wykorzystywana do odtruwania organizmu i dzisiaj cały czas stosuje się ją w celu usuwania z organizmu toksyn, na przykład po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu. Można z niej korzystać także w sposób profilaktyczny w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę lub w czasie, kiedy cierpi się na schorzenia alergiczne. Pierzga pszczela jest w praktyce zalecana wszystkim, ponieważ bogactwo różnych składników, jakie w niej znajdziemy, jest w stanie regulować organizm ludzki w sposób wyjątkowo skuteczny, a regulacja organizmu to zawsze dobra rzecz.

Smak i przyjmowanie

Pierzga pszczela w smaku jest gorzka lub kwaśna w zależności od tego, z jakich pyłków powstała. Można ja przyjmować z miodem lub różnymi serkami, jak również jako dodatek do napojów. Jeśli doda się ja do wody lub mleka, warto poczekać kilka godzin, by jej ziarna odpowiednio napęczniały.

Rafał Czyżewski

Redakcja sklepmiodek.pl

Zobacz również